’Raheem Romário-fikációja’: hogyan alakította át a Manchester City Sterlinget

Kiábrándító első év, amelyet katasztrofális nyár követett. Írja be a Pep. A City futballigazgatója, Txiki Begiristain kifejezetten Pep átvételének reményében írta alá Sterlinget. A Manchester City érdeklődött Fabián Ruiz iránt, de a Barcelonával és a Valódi csatával áll szemben. markerek. Robbanékony és mindenekelőtt megkapta azt a rohamtempót, amely hatékony széles játékosokat vezet a kapuba. Akkor is egyértelmű volt, hogy ő is egy srác, aki szeretett belevágni. ”

Begiristain futballösztöne helyes volt. Pep és csapata irányításával Sterling valóban világszínvonalú játékossá vált.Az első szezonban Manuel Pellegrini irányításában Sterling csak hat bajnoki gólt ért el, és a kampány második felére már elveszítette a kezdőként betöltött helyét. önbizalma, ami olyan fontos minden játékos számára. Mivel nem jöttek el neki a dolgok, szinte látni lehetett, ahogy Raz elhalványul ”- magyarázza Mikel Arteta, aki akkor még az Arsenal csapatában játszott. A következő évben Arteta csatlakozott Pephez és Domènec Torrenthez a City-nél, és szorosan együtt kezdett dolgozni Sterlinggel. Olyan volt, mintha kicsit megijedt volna a góltól. Azt szerettük volna, ha olyan játékossá válik, aki minden meccsen gólt szerez Bet365 nekünk, vagy akár csak két-három nagy esélyt hagy ki. Azt akartuk, hogy folyamatosan gólveszélyt generáljon.És azt akartuk, hogy elveszítse a félelmet. Hinnie kellett magában, hinni abban, hogy ő lehet a legjobb. ”

Az új rendszernek szinte azonnali hatása volt. Hirtelen felkapta a fejét, többet futott, mint valaha, és Pep második szezonjára Leroy Sanéval és Sergio Agüeróval megalakította a Premier League történetének egyik leghalálosabb támadóerőt, köztük 67-et a csapat összesítéséből. 140 gól.

Először azonban az edzőcsapatnak át kellett alakítania Sterlinget Guardiola trident jobb oldalán játszott szerepéért. Mikel Arteta: „Útközben felvett néhány rossz szokást. Sokat játszott belülről, vagy kint a bal szélen. Amikor a jobb szárnyra lépsz, a birtokod iránya és szöge nagyon eltérő.Amikor a labda elért hozzá, valóban a tekintete volt rajta – nem pedig félérintéses ösztönös irányítás és a látása arról, ami körülötte van. ”

Sterling statikus volt, amikor megszerezte a labdát. Guardiola megoldása az volt, hogy megpróbálta a City verziójává tenni Romáriót, az edző régi barcelonai csapattársát és 1994-ben Brazíliával vb-győztest. Facebook Twitter Pinterest Raheem Sterling szerezte a Feyenoord ellen 2017 novemberében a gólt, amely meggyőzte a Manchester City edzői stábját. tanulás. Fotó: Laurence Griffiths / Getty Images

Pep Guardiola: „Abban az Álomcsapat-korszakban, amikor Romáriót láttam háttal a középső feleknek, soha nem adtam neki a labdát.De abban a pillanatban, amikor megláttam a félfordulatnál, amikor a válla mártott, mintha a labdát a jobb vagy bal lábába akarná adni, tudtam, hogy azt hitte, felrobbanhat a jelölőjétől. Ebben az esetben mindig azonnal eltaláltam a passzt. Mindig. Megtudtam, hogy a látása azt jelentette, hogy az egyik szeme a közte és az ellenfél Bet 365 kapuja közötti távolságra, a másik pedig arra, hogy hol van a labda. Ha így kinyitotta testalkatát, és én adtam neki a labdát, a védő automatikusan elvégezte. ”

Ennek a stratégiának a kulcsa Sterling gyorsulása volt. Guardiola elemző munkatársai összehasonlítják támadójuk robbanásszerű első lépéseit Leo Messi lépéseivel.Noha a barcelonai játékos nem rendelkezik sprinter gyorsaságával, gyorsulása – kombinálva azzal az intuitív érzékkel, hogy mikor kell mozdulnia – nyomában hagyja a védőket. Így kezdődött Raheem Romário-fikciója.

A terv az volt, hogy Sterlingnek meg kell szoknia, hogy kissé távolabb esjen a jelzőjétől, vagy a legközelebbi ellenféltől, amikor birtoklást szeretne kapni, teste a cél felé fordult. . Ebben a helyzetben, ha ezután lőtte rendkívüli gyorsítóját, a sprint mindig a veszélyes területre került. Arteta: „Ha körülbelül három méterre talált helyet a védőjétől, de félig megfordult a kapu felé, akkor a sprintje sokkal gyorsabban elvezeti egy olyan helyre, ahol lőhet, és ez sokkal nagyobb kárt okoz a riválisnak.Ez egyben taktika is, amely kissé leesik, hogy védője olyan helyzetbe kerüljön, amelyben esetleg nem akarna lenni. Helyet hagy maga után, és Raheem megtámadhatja ezt a helyet. Ha közel van, vagy a büntetőterületen van, nekik is habozniuk kell, mielőtt kihívást jelentenének. ”A Fiver: iratkozzon fel és kapja meg a napi futball e-mailt.

Arteta a tényekre támaszkodik értékelésével. . Például a Feyenoord ellen 1–0-ra megnyert Bajnokok Ligája 2017 novemberi győzelmében Sterling mindezt összeszedte. Leszállt a tizenhatos szélén, magához vonta védőjét, Renato Tapiát, és háttal a kapu felé tolta vissza a gyors passzot Gundogan felé. Amint elengedte a labdát, megfordult és betört az egyik 0-60-as sprintjébe, abba a térbe, ahol Tapia volt.Gundogan elolvasta a mozdulatot, és becsúsztatta az egy-két passzt arra a helyre. Egy-egy a kapussal, Sterling Brad Jones fölé emelte a City győztes gólját. Facebook Twitter Pinterest Pep’s City most megjelent. Fotó: BackPage és a Polaris

Sterling egyre inkább a bal szélen játszott a 2018-19-es szezonban, bár Guardiola továbbra is sokat mozgatta. Bernardo Silvával fennálló kapcsolata erősödött, vagyis Sané sokkal kevésbé szerepelt a kezdő XI. A Sané által 2018-ban elnyert PFA Az év fiatal játékosa 2019-ben Sterlinghez került, miután 51 meccsen 25 góllal és 18 gólpasszal elért személyes legjobbjával zárta a szezont. 2018 novemberére a City elegendőt látott ahhoz, hogy meghosszabbítsa Sterling szerződését a 2022–23-as szezonban.

Pedig Guardiola továbbra is lát fejlődési lehetőséget.Vegyük az edző kritikáját vele szemben a Watford elleni, 2019. március 9-i hazai mérkőzés után, amelyben a 64. percig mesterhármast ért el. – Sterling jobban tudna. Kétszer sem követte hátvédjét. Két, három vagy négy labdát veszített el, amit el kell kerülnie, mert ellentámadásokat adott. Természetesen nagyon örülök annak, amit tett, és három gólt szereztem. Az első félidő nem volt a legjobb, amit Raheem végzett ebben a szezonban, és ezen dolgozni fogunk. ”